fredag 6. februar 2009

Ølkranene bør ikke stenges

For å understreke det: Ølkranene bør ikke stenges overhodet, men være åpne hele døgnet. Lover og forskrifter bør dekke høyst nødvendige områder og slett ikke innskrenke folks frihet på denne måten.

En dag kan jeg ønske å dra ut og drikke klokken åtte om morgenen, en annen klokken åtte om kvelden, eller på ethvert tidspunkt som måtte passe meg akkurat den dagen eller natten. Dette burde ikke vært et partipolitisk spørsmål overhodet, men dessverre så er det det, har det blitt det, fordi enkelte folk ønsker å bestemme over andre, på flest mulig områder.

24/7. Det er når ølkranene og utesteder osv burde ha vært åpne. Det bør ikke være opp til staten å bestemme åpningstider, ikke kommunene eller noen andre enn de som driver utestedet.

Hele alkoholdebatten ligger på samme lavnivå som nær sagt all «debatt» her i landet. Argumentene for innskrenking har aldri og vil aldri holde mål i måneskinn. Det er bare vikarierende motiver som vanlig, slik det er på de fleste områder, et ønske om kontroll av et gitt lands innbyggere.

5 kommentarer:

 1. Mener du at alle følgene av alkoholbruk, som vold og ordensforstyrrelser ikke vil bli noe påvirket av en inskrenkning i sjenketidene? Om du mener det vil ha en effekt, er ikke det et godt argument for en slik inskrenkning. Og om du er uenig i at dette vil ha noen effekt, kan du forstå at mange ville være uenige med deg, og at dette nettopp er et partipolitisk spørsmål?

  SvarSlett
 2. Jeg mener at det ikke ER noen følger, at det bare er rendyrket sprøyt, så om man øker eller minsker åpningstidene så vil ikke det ha noen effekt verken på den ene eller andre måten på de områdene du nevner.

  Det vil ha mange andre positive effekter, både direkte og indirekte. En av dem vil være at maktmenneskene vil få mindre og si. noe som alltid er en fordel. Politiet vil også få mindre makt, noe som vil være et enormt fremskritt.

  SvarSlett
 3. Volds-statistikk og uro flyttes fra Sentrum og ut på nachpill i distrikter og forsteder hvor politiet har liten mulighet til å gripe inn.
  Men ute av syne ute av sinn hva? Akkurat som med narkotika, prostitusjon og det meste annen kriminalitet.
  Mange steder i utlandet har de ingen stengetider. Neste gang du er et sånt sted, se om du finner en eneste lang mat eller taxi kø.. Nettop, de eksisterer omtrent ikke. Og er det ikke i disse køene det meste av bråk starter?
  I hele vårt samfun har "pynte på statistikken" politikk gjenomsyret alle aspekter av lover og håndheving av disse.
  I bergen hvor jeg bor kan man kjøre hvor mye man bare vil i fylla fredag og lørdags natten, for kontrollene er søndags morgen. På nettene har de fartskontroll istedenfor promille. Da får man tatt flest mulig både for fart og primille, og det ser bra ut på statistikken. Men de virkelig farlige slipper unna.

  SvarSlett
 4. Til Gråfelder:
  Hvorfor er det en fordel at Politi og "maktmennesker" får mindre makt? Mener du at anarki er den ideelle styreformen? Om ikke, hva er optimalt nivå på maktfordeling til politi/stat?

  Til Kåre, du sier:
  "Volds-statistikk og uro flyttes fra Sentrum og ut på nachpill i distrikter og forsteder"

  og senere...
  "Og er det ikke i disse køene det meste av bråk starter?"

  Sier du ikke deg selv imot her? På den ene siden sier du at bråk oppstår når man samler mange mennesker på ett sted, på den andre siden sier du at å flytte folk vekk fra sentrum til mindre steder er en uting.

  Hvor tor andel av bråket hender mellom folk som kunne tenkt seg å dra på nachspiel "i distriktene" sammen?

  SvarSlett
 5. Enig med Kåre og Gråfelder her. Det bråket som kommer, kommer på grunn av norges ønske om å feie alt innunder teppe og også troen på at politi og orden fikser alt, slevsagt. Dette er slett ikke noe ordensproblem. I den grad noe slikt eksisterer så er det for mye orden, ikke for lite.

  SvarSlett