mandag 11. mai 2009

Svineinfluensaen blomstrer

Svineinfluensaen, en helt nye undergruppe av Influensa A dukket først opp i begrensede områder i Mexico. Nå har den spredd seg til hele verden. I USA har den hatt en dramatisk oppblomstring de siste dagene. Så langt har 2532 tilfeller blitt registrert i USA. Den er helt klart både en epidemi og pandemi.

Det vi har sett forløpig er en relativt ufarlig utgave, som ikke er særlig smittsom og ikke særlig dødelig, men alle epidemiloger er enig i at den kan mutere til noe langt farligere når som helst, og dette er som sagt en helt ny sykdom, en som menneskeheten ikke har noe forsvar mot, som immunforsvaret vårt ikke gjenkjenner. Hvis det dukker opp en variant som er langt mer smittsom og langt dødeligere vil det bli, med dagens ekstremt raske kommunikasjoner en langt verre pandemi enn den verden opplevde i 1918, der mange millioner mennesker mistet livet.

I tillegg til dette har vi den mildt sagt elendige smitteberedskapen, både i Norge og ellers i verden. Flytrafikk har gått som normalt hele tiden. De eneste tiltakene så langt er at noen skoler har blitt midlertidig stengt her og der. De eneste som har tatt i bruk noenlunde drastiske tiltak så langt er kineserne, som har stengt noen få mexicanere inne på et hotell.

We are fucked.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar